02142214

تأثیر مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا بر قیمت آهن آلات

از همان ابتدای روی کار آمدن ترامپ نحوه رویارویی حکومت ایران و ترامپ مسئله اصلی فعالان اقتصادی در داخل به شمار می‌رفته است. ترامپ از همان ابتدای شروع دولت خود به مسئله ایران به صورت ویژه‌ای پرداخته که این رویکرد همواره با پیشنهاد مذاکره و تهدید همراه بوده است. بازار ارز در همان ابتدای شنیدن آغاز مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا شاهد کاهش 5 هزار تومانی بود و باید دید قیمت دیگر کالاها مانند قیمت آهن آلات به این شرایط چه واکنشی نشان می‌دهد. البته در روزهای ابتدای پس از خبر مذاکره، قیمت آهن آلات در برابر روند کاهشی دلار مقاومت کرده و واکنش کمی نشان داد که از مهم‌ترین دلایل آن می‌توان به احتمال کاهش تولید در ماه‌های آینده به دلیل بحران آب و برق و حمایت بازارساز و عرضه‌های اعتباری جذاب در بورس کالا برای حفظ شاخص قیمت فولاد اشاره کرد.

در این مطلب به بررسی شرایط مختلف بازار آهن نسبت به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا در سال 1404 می‌پردازیم.

 

👈 اطلاع از قیمت آهن الات

با مشاهده قیمت دو محصول پرتقاضا، میلگرد و قیمت تیرآهن، به تاریخ روز، می‌توانید روند تغییرات قیمت را بعد از مذاکرات بررسی کنید.   آینده اقتصاد ایران در گرو مذاکرات با آمریکا

آینده اقتصاد ایران در گرو مذاکرات با آمریکا

اقتصاد ایران در سال‌های گذشته در حال کوچک‌تر شدن بوده است. ناترازی دولت در اکثر حوزه‌ها نمونه از ناکارآمدی اقتصادی دولت‌های اخیر بوده و امروز خود حکومت نیز پی برده که با این شرایط نمی‌تواند کشور را به درستی اداره کند. تورم بالای 50 درصد در سال‌های متوالی و افزایش ریسک‌های سرمایه‌گذاری در یک دهه گذشته باعث خروج سرمایه از اقتصاد ایران شده است. این خروج سرمایه و نبود نقدینگی باعث رکود سنگین در صنایع مختلف و کاهش تقاضا در بازارهایی مانند آهن آلات شده است. از طرفی کاهش درامدهای دولت باعث کسری بودجه و کاهش بودجه‌های عمرانی شده و دولت را در اجرای پروژه‌های خود عملاً ناتوان نموده است. از طرفی بخش خصوصی نیز در بازارها به سختی دوام می اورند و هزینه‌های تولید نیز برای تولیدکنندگان توجیه‌ناپذیر به شمار می‌رود. چنین اقتصادی برای رونق دوباره نیاز به افزایش سرمایه‌گذاری‌های خارجی، کاهش ریسک‌ها و ورود پول و سهولت در صادرات نفت و افزایش درامدهای دولت دارد. همه این موارد در صورتی می‌تواند اتفاق بیافتد که حکومت با غرب و به ویژه آمریکا در مسیر کاهش تنش قدم بردارد. تحریم‌ها برداشته شده و امکان درامدهای ارزی با سهولت انجام شود. البته اگر کاسبان تحریم به این کار رضایت دهند.

 

بازار ارز تحت تأثیر مذاکرات با ترامپ

قیمت دلار به عنوان یکی از اصلی‌ترین پارامترهای تعیین کننده قیمت آهن آلات و دیگر کالاها شناخته می‌شود. از این رو هرگونه نوسانی در قیمت دلار می‌تواند بر دیگر بازارها تأثیرگذار باشد. همان طور که شاهد هستیم دلار اولین بازاری است که به خبر شروع مذاکرات واکنش نشان داده و با کاهش روبرو شده است. این کاهش باعث افزایش التهاب در بازار ارز شده که می‌تواند بازه نوسان نرخ دلار را گسترده‌تر دهد. مقاطع فولادی پر تقاضا مانند قیمت تیرآهن و ورق تحت تأثیر این نوسانات دلار می‌توانند روند نزولی به خود بگیرند. البته که بدون رونق دوباره صنایعی مانند ساخت‌وساز باید گفت که رکود و نبود تقاضا در بازار آهن همچنان پابرجا خواهد ماند.

  رونق در بخش مسکن و خروج بازار آهن از رکود

رونق در بخش مسکن و خروج بازار آهن از رکود

اگر مذاکرات میان ایران و آمریکا در مسیر مثبتی ادامه یابد، نرخ دلار به روند اصلاحی خود ادامه می‌دهد. اصلاح قیمت دلار باعث فروش بیشتر طلا و دلار در بازار و ورود سرمایه به بخش مسکن می‌شود. بازار مسکن که درگیر رکودی پنج ساله شده به دلیل نبود تقاضا از تورم عقب مانده و پتانسیل بالایی برای جهش قیمتی و افزایش سرمایه‌گذاری خواهد داشت. رونق در بخش مسکن باعث می‌شود تا ساخت‌وساز نیز افزایش یابد. افزایش ساخت‌وساز به معنای تقاضای بیشتر برای مقاطع طویل فولادی به ویژه میلگرد و تیرآهن است. این تقاضا می‌تواند بازار آهن را از رکود چندساله خود خارج کند و شاهد ورود سرمایه به این بازار باشیم.

  سهولت صادرات آهن آلات و رشد صنعت فولاد

سهولت صادرات آهن آلات و رشد صنعت فولاد

ایران دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان شناخته می‌شود اما در سال‌های گذشته به دلیل تحریم‌های مالی و دشواری تبادل ارز نتواسته آن‌چنان که باید در منطقه فعالیت کند. به گونه‌ای که در سال‌های اخیر میلگرد صادراتی ایران به ارزان‌ترین میلگرد و در عین حال بی‌مشتری‌ترین میلگرد در منطقه تبدیل شده است. از دست دادن مشتریان سابق، عدم دسترسی به تکنولوژی روز دنیای فولاد، کاهش کیفیت محصولات و ناتوانی در رقابت با رقبای منطقه‌ای به ویژه ترکیه و روسیه باعث شده تا بخش صادرات فولاد ایران نتواند درآمدی درخور به دست آورد؛ اما در صورت توافق میان ایران و آمریکا و برداشته شدن تحریم‌های مالی و بانکی تولیدکنندگان فولاد راحت‌تر می‌توانند محصولات خود را به دیگر کشورها صادر کنند. این افزایش صادرات می‌تواند باعث افزایش درامدهای ارزی تولیدکنندگان و رشد صنعت فولاد کشور شود.

 

سرخوردگی از شکست مذاکرات با آمریکا

بازارهایی مانند ارز و بورس به خبر مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا واکنش بسیار مثبتی نشان داده‌اند که بیشترین دلیل آن را می‌توان به برداشته شدن سایه جنگ از سر ایران مربوط دانست؛ اما در صورت شکست مذاکرات و عدم توافق جدی و راهگشا تنش‌ها در منطقه افزایش یافته و به احتمال زیاد باعث فرار اندک سرمایه‌گذاران فعال از بازارهای داخلی خواهد شد. این سرخوردگی احتمالاً نرخ دلار را به محدوده قیمت‌های بالایی برده و تورم در اقتصاد ایران را بیشتر از گذشته خواهد کرد. رشد تورم به معنای افزایش تورمی قیمت آهن آلات، کاهش قدرت خرید در بخش تقاضا و رکود سنگین در بازار آهن است.

 

تاریخچه مذاکرات ایران و آمریکا

با توجه به اظهارات ترامپ و پرده‌پوشی دولتمردان ایرانی به نظر می‌رسد ایران و آمریکا در دوره‌های مختلفی به صورت مخفیانه در حال مذاکره بوده‌اند؛ اما آنچه از مذاکرات علنی ایران و آمریکا می‌توان گفت شامل موارد زیر است:

  • مذاکرات هسته‌ای در دوران خاتمی و تعلیق فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم به منظور پایان پرونده هسته‌ای ایران و رشد 40 درصدی نرخ دلار
  • شدت بخشیدن به غنی‌سازی اورانیوم در دوران احمدی‌نژاد و سونامی 6 قطعنامه‌ شورای امنیت علیه ایران و رشد 300 درصدی نرخ دلار
  • مذاکرات در دوران روحانی و دستیابی به توافق با کشورهای گروه 5+1 پس از 22 ماه مذاکره و در نهایت خروج آمریکا از برجام در سال 97 و رشد 500 درصدی نرخ دلار
  • مذاکرات پشت پرده در دوران رئیسی و شکست در رسیدن به یک توافق نهایی و رشد 200 درصدی نرخ دلار

در نهایت در دوران پزشکیان شاهد صنعت فولادی با مشکلات فراوان از زنجیره تأمین تا فروش مواجه هستیم. قطع برق و گاز صنایع فولادی، عدم به‌روزرسانی تکنولوژی مورد استفاده در خط تولید، از دست دادن مشتریان خارجی، مدیریت نادرست و زیان دهی کارخانه‌های بزرگ، رکود سنگین صنایع داخلی و رشد هزینه‌های تولید از جمله مشکلاتی است که در حال حاضر دامن‌گیر صنعت فولاد کشور شده است.

 

بازار آهن پس از اولین دور مذاکرات ایران و آمریکا

بازارها به اولین دور مذاکرات ایران و آمریکا که در عمان برگزار شد، واکنش بسیار مثبتی نشان دادند. شاخص بورس طی یک هفته به سقف سه میلیون واحد نزدیک شد و نرخ دلار کاهش 20 هزار تومانی تا محدوده 85 هزار تومان را تجربه کرد. بازار آهن نیز پس از مقاومت اولیه در برابر اصلاح درنهایت تسلیم شد و روند کاهشی به خود گرفت. البته با توجه به خبر دورهای بعدی مذاکرات، حجم تقاضا در بخش خرید آهن آلات در حالت انتظار باقی مانده تا بتواند در قیمت‌هایی پایین‌تر وارد بازار آهن شود. چرا که اصلاح عمیق بازار آهن درگرو برگشت دوباره قیمت دلار به کانال 4 ساله و تثبیت نرخ ارز در زیر 85 هزار تومان است. در صورت برگشت نرخ دلار به زیر محدوده 85 هزار تومان مسلماً شاهد ریزش بیشتر قیمت آهن آلات در بازار خواهیم بود.

  قیمت آهن آلات پس از دور دوم مذاکرات ایران و امریکا  

تاثیر توافق بر قیمت آهن

قیمت آهن آلات پس از دور دوم مذاکرات ایران و امریکا

بازخوردهای مثبت پس از دومین دور مذاکرات ایران و آمریکا در رم باعث شد که قیمت دلار به کانال 4 ساله برگشت کرده و حتی در لحظاتی تا 80 هزار تومان نیز کاهش یابد. این کاهش نرخ دلار باعث کاهش چند هزار تومانی اکثر مقاطع فولادی در طی هفته پس از دور دوم مذاکرات شده است. البته تقاضا در بازار آهن بی‌توجه به مشکلات عرضه تابستانی و کمبود آب و برق فولادی‌ها هم چنان در کمترین مقدار خود قرار دارد و منتظر نتایج نهایی مذاکرات است. در حال حاضر انتظارات مثبت به بالاترین حد خود رسیده و شاخص کل بورس نیز سقف تاریخی بالای 3 میلیون واحد را به ثبت رسانده که نشان‌دهنده خوش‌بینی بالای بازار به این دور از مذاکرات است. البته توجه داشته باشید که هرگونه اخبار منفی می‌تواند باعث جهش سریع دلار و قیمت آهن آلات و جاماندن خریداران شود.

 

سخن پایانی

به‌جز کاسبان تحریم باید بگوییم بسیاری از فعالان اقتصادی در بازار آهن و دیگر صنایع منتظر توافق میان ایران و آمریکا و برگشت اقتصاد به مسیر عقلانی خود هستند. مسیری به کوتاه شدن دست رانت‌خواران از بازار و باز شدن عرصه برای تمام فعالان اقتصادی منجر خواهد شد. در صورت توافق بین ایران و آمریکا مسلماً شاهد ریزش بیشتر نرخ دلار و کاهش و ثبات قیمت آهن آلات در بازار خواهیم بود. البته در ادامه با کاهش تورم و رونق صنایع می‌توانیم شاهد اتمام رکود و رونق بازار آهن نیز باشیم. در این مطلب کارشناسان فولاد ایرانیان سعی کردند چشم‌انداز روشن‌تری از آینده مذاکرات ایران و آمریکا و تأثیر آن بر بازار آهن ترسیم کنند. هم‌چنین برای دریافت مشاوره رایگان می‌توانید با کارشناسان فولاد ایرانیان به شماره 42214 – 021 تماس بگیرید.

اشتراک گذاری مقاله
دیدگاه کاربران
  1. کاربر: علی موسوی

    قیمت دلار حتی رو قیمت آهن تاثیر داره... کاش همینجوری روند نزولی داشته باشه

    1. نازگل نجفی

      با سلام ممنون از نظر خوبتون🌺🙏

  2. کاربر: مریم محمودی

    دوره دوم مذاکرات چه تاثیری رو قیمت آهن داره؟ میشه این مورد رو هم اضافه کنید؟

    1. نازگل نجفی

      سلام و وقت بخیر🌺🙏 دوره دوم مذاکرات هم به دلیل اخبار مثبتی که همراه داشت، همچنان باعث کاهش قیمت در بازار آهن بود.

دیدگاه شما چیست؟ برای ما بنویسید.