محاسبه تیرآهن مورد نیاز برای ساخت ساختمان یک تا سه طبقه
دسترسی سریع به محتوای مقاله
با توجه به اهمیت بالای این موضوع، تصمیم داریم در این جا به بیان میزان تیرآهن مورد نیاز برای ساختمان های گوناگون یک، دو و سه طبقه بپردازیم. هم چنین، فرمولی کلی جهت محاسبه تیرآهن مورد برای ساختمان ارائه می کنیم تا بتوانید راحت تر این میزان لازم را محاسبه نمایید. اگر چه میزان تیرآهن مورد نیاز برای هر سازه و ساختمان به عوامل گوناگونی بستگی داشته و برای هر سازه متفاوت است. اما با استفاده از نکات و فرمول هایی که در ادامه بیان خواهیم کرد، می توانید مقدار تیرآهن مورد نیاز برای ساختمان خود را تا حد مناسبی تخمین بزنید. پس در ادامه با ما همراه باشید. به منظور اطلاع از قیمت آهن آلات ازجمله قیمت تیرآهن به این لینک مراجع نمایید.
محاسبه تیرآهن برای ساختمان یک طبقه
تیرآهن ها در سایزهای گوناگون از 8 تا 60 موجود هستند و ما می توانیم از هر کدام از آن ها برای ایجاد سازه استفاده نماییم. در این گونه موارد، باید حداقل سایز لازم تیرآهن که توان تحمل بار ساختمان را دارد، انتخاب نماییم. برای مثال، اگر در یک ساختمان یک طبقه در یک محیط خاص، تیرآهن 12 به بالا برای ستون ها جواب دهد، شما می توانید هم از این سایز تیرآهن و هم از دیگر انواع تیرآهن استفاده نمایید.
اما استفاده از سایزهای بالاتر تنها هزینه شما را افزایش می دهند؛ چرا که وزن بیش تری داشته و همان کاری را انجام خواهد داد که تیر 12 انجام می دهد. بنابراین، باید با توجه به میزان مقاومت مورد نیاز در ساختمان مورد نظر، کم ترین سایز تیرآهن که پاسخ گو باشد را انتخاب کنید. این گونه هم هزینه شما برای خرید تیرآهن به حداقل خواهد رسید و هم مقاومت لازم جهت تحمل بار ساختمانتان را ایجاد کرده اید.
اگر اسکلت ساختمانی فلزی انتخاب شود، تیرآهن مصالح اصلی آن سازه خواهد بود. به طور معمول، اسکلت ساختمان یک طبقه به صورت بتنی کار می شود. اما در بسیاری از موارد هم با توجه به نوع کاربرد و محیط منطقه، از اسکلت فلزی استفاده خواهد شد. در این گونه موارد لازم است ابتدا مقدار تیرآهن لازم برای ساختمان را حساب کرده تا در هزینه ها دچار مشکل نشویم.
بعد از این که سایز تیرآهن مشخص شد، توجه به تعداد و فاصله دهانه ها یا فاصله بین دو تیرآهن است. این مورد هم با توجه به عوامل مذکور توسط مهندسین مربوطه به گونه ای انتخاب خواهد شد که ساختمان استحکام کافی را داشته باشد.
در نهایت بعد از مشخص شدن این فاکتورها، می توان تعداد تیرآهن مورد نیاز ساختمان را محاسبه نمود. با داشتن تعداد تیرآهن مورد نیاز برای ساختمان یک طبقه، به راحتی می توان وزن مجموع تیرهای لازم برای سازه را به دست آورد.
کافی است شما وزن یکی از تیرآهن های مصرفی را به دست آورده و در تعداد آن ها ضرب کنید. جهت به دست آوردن تیرآهن هم راه های گوناگون و ساده ای وجود دارد. یکی از این روش ها استفاده از جدول اشتال است که می توانید وزن تیرآهن را به راحتی در آن مشاهده کنید. روش دیگر استفاده از محاسبات ریاضی است که باید اندازه طول تیرآهن را در وزن مخصوص ان ضرب نمایید.
محاسبه تیرآهن برای ساختمان دو طبقه
اولین نکته پیدا کردن تیرآهنی با حداقل سایز است که مقاومت لازم برای تحمل بار ساختان را داشته باشد. این کار می تواند تا حد زیادی به کنترل هزینه ها کمک کند. استفاده از تیرآهن های با سایزهای بزرگ تر فقط افزایش هزینه را برای ساختمان در پی دارند، حال آن که کارایی بیش تری را هم ایجاد نمی کنند. پس در ابتدا باید این مورد توسط مهندسین ساختمان و با بررسی عوامل گوناگون تاثیرگذار بر سازه، تعیین گردد.
در سازه های دو طبقه، علاوه بر تیرآهن های مورد نیاز برای ایجاد ستون های اصلی، به یک سری تیرآهن های فرعی دیگر برای پوشش های سقفی هم نیاز است. هم چنین ممکن است برای افزایش استحکام سازه، از تیرهای فرعی به صورت شیبدار هم در بین تیرهای اصلی استفاده شود.
در نتیجه، باید همه این تیرآهن های مورد نیاز و سایزشان توسط مهندسان سازه مشخص گردند. معمولا تیرآهن های استفاده شده برای ستون های اصلی ساختمان دارای سایز بزرگ تری نسبت به تیرهای فرعی هستند. اما در کل سایز هر یک از آن ها با توجه به میزان فشار و بار وارده بر ساختمان و میزان مقاومت لازم تعیین می گردد.
مهم ترین چیزی که در تعیین میزان آهن مورد نیاز برای ساختمان دو طبقه اهمیت دارد، تعیین نوع اسکلت آن است. در صورتی که این اسکلت به صورت بتنی باشد، از میلگرد در میان آن استفاده می شود و باید میزان این میلگردها تعیین شود. اما در صورتی که اسکلت ساختمان دو طبقه فلزی ساخته شود، مصالح اصلی شما تیرآهن خواهد بود.
بنابراین، باید به بررسی میزان تیرآهن مورد نیاز برای ساختمان دو طبقه بپردازید. همان گونه که اشاره کردیم، ساختمان های دو طبقه هم مثل سازه های یک طبقه، در اکثر موارد با استفاده از اسکلت بتنی ایجاد می شوند. اما این مورد همیشه صادق نبوده و در موارد گوناگون اسکلت فلزی هم برای ساخت ساختمان های دو طبقه مورد استفاده قرار می گیرد.
برای محاسبه تیرآهن برای ساختمان دو طبقه ابتدا باید نوع این تیرآهن ها مشخص گردد. این مورد با توجه به عوامل گوناگونی از جمله میزان سنگینی و بار وارده بر روی ساختمان، محیط منطقه ایجاد سازه و مقاومت مورد نیاز تعیین می شود. در ادامه هم باید تعداد تیرآهن ها اصلی و فرعی معین شود. بعد از مشخص شدن تعداد تیرآهن های اصلی و فرعی مورد نیاز برای ساختمان دو طبقه، می توانید از طریق جدول اشتال وزن کلی آهن مورد نیاز برای ساختمان را محاسبه نمایید. هم چنین استفاده از روش محاسبات ریاضی هم برای به دست آوردن وزن کلی تیرآهن ها کارساز خواهد بود.
تیرآهن مناسب برای ساختمان سه طبقه
محیط جغرافیایی و منطقه ای که ساختمان در آن بنا می شود، یکی از مهم ترین عوامل است. چون در محیط های زلزله خیز به نوعی تیرآهن متفاوت با محیط های آرام نیاز است. یا این که نوع تیرآهن در محیط های مرطوب با محیط های خشک تفاوت دارد. به هر حال، باید به طور کامل به این عوامل و نکات دیگری از جمله وزن ساختمان و مقاومت مورد نیاز آن توجه شود تا بتوان تیرآهن های مناسب از نظر نوع و سایز را برای طراحی اسکلت فلزی ساختمان سه طبقه و بالاتر از آن مشخص نمود.
بسته به هر یک از این فاکتورهای موثر بر ساختمان، امکان تغییر نوع و سایز تیرآهن مورد استفاده در ساختمان سه طبقه وجود خواهد داشت. برای مثال، ممکن است جهت ساخت دو ساختمان سه طبقه کاملا یکسان در دو محیط متفاوت، لازم باشد از تیرآهن هایی با سایز متفاوت استفاده نمود.
ابتدا باید نوع تیرآهن های مناسب برای سازه و تیرهای فرعی مورد نیاز و تعدا آن ها هم برای افزایش مقاومت سازه تعیین گردد. در ادامه، با آگاهی از تعداد و ویژگی تیرآهن های لازم، می توان با استفاده از جدول اشتال یا روش محاسبات ریاضی، وزن تیرآهن مورد نیاز برای ساختمان سه طبقه را مشخص نمود. البته میزان فاصله در نظر گرفته شده بین ستون های اصلی هم تاثیر زیادی در وزن نهایی تیرآهن ها دارد.
سوالات متداول
1- سایز تیرآهن ستون در سازه اسکلت فلزی چند است؟
تیرآهن های سایز 12 الی 18 بهترین سایز تیرآهن برای ستون هستند.
2- برای محاسبه تیرآهن برای ساختمان باید چه نکاتی را مدنظر قرار داد؟
سایز تیرآهن، وزن تیرآهن، قابلیت جوشکاری، عدم وجود آثار زنگ زدگی در آن و برخورداری از ظاهر سالم و غیر معیوب.