تاریخ انقضای ورق روغنی چقدر است؟
دسترسی سریع به محتوای مقاله
ورق روغنی از محصولات فولادی با ظاهر براق و خاصیت کشسانی و شکلپذیری بالا است که در صنایع گستردهای از ساختمانسازی تا خودرو و تولید لوازم خانگی مورد استفاده قرار میگیرد. ورق روغنی در ضخامتهای نازک معمولاً از 0.18 الی 2.5 میلیمتر تولید و به بازار عرضه میشود. با توجه به محدودیت عمر ورق روغنی، تاریخ انقضای ورق روغنی نکته مهمی است که در هنگام خرید ورق روغنی باید به آن توجه کنید. از دیگر نکات مهم در هنگام خرید ورق روغنی میتوان به قیمت ورق روغنی، وزن ورق، نقص ظاهری، برند تولیدکننده، ضخامت و فاصله محل بارگیری اشاره کرد. در ادامه مطلب با تاریخ انقضای انواع ورق روغنی و نکات خرید ورق روغنی آشنا میشویم.
تاریخ انقضا یا عمر مفید ورق
همه ورقهای فولادی دارای عمر مفید هستند که به مدت زمان کارایی محصول پس از استفاده گفته میشود. به عنوان نمونه عمر مفید ورق سیاه حداکثر 12 سال و عمر مفید ورق گالوانیزه در ایران حداکثر 30 سال است. منظور از تاریخ انقضا حداکثر زمان پس از تولید است که میتوان از آن محصول استفاده کرد. با توجه به محدود بودن عمر مفید ورق روغنی، تاریخ انقضای این محصول و عمر مفید آن از اهمیت بیشتری نسبت به سایر ورقهای فولادی برخوردار است.
تاریخ انقضای ورق روغنی
تاریخ انقضای ورق روغنی با توجه به نوع و آلیاژ محصول چیزی در حدود 6 الی 18 ماه است و این کوتاه بودن این محدوده به میزان کربن این محصولات مربوط میشود. به این ترتیب تاریخ انقضای ورق روغنی با افزایش میزان کربن ورق افزایش و با کاهش کربن ورق نیز کاهش مییابد؛ بنابراین در هنگام خرید انواع ورق روغنی باید حتماً به تاریخ تولید محصول دقت نمایید. بهطورکلی تاریخ انقضای چهار نوع از پرکاربردترین ورقهای روغنی به شرح زیر است:
- تاریخ انقضای ورق ST12 یا معمولی با ترکیب 0.1 درصد کربن و 0.5 درصد منگنز: حداکثر 18 ماه
- تاریخ انقضای ورق ST13 یا نیمه کششی با ترکیب 0.8 درصد کربن و 0.45 درصد منگنز: حداکثر 8 ماه
- تاریخ انقضای ورق ST14 یا فوق کششی با ترکیب 0.8 درصد کربن و 0.45 درصد منگنز: حداکثر 8 ماه
- تاریخ انقضای ورق ST16 یا فوق فوق کششی با ترکیب 0.6 درصد کربن و 0.45 درصد منگنز: حداکثر 6 ماه
تأثیر تاریخ انقضا بر کیفیت ورق
هر چه از زمان تولید ورق روغنی بگذرد خواص فیزیکی و مکانیکی آن نیز تحت تأثیر قرار میگیرد. جدا از تأثیرات ظاهری مانند کدر شدن سطح میتوان به کاهش جوشپذیری و فرم پذیری ورقهای روغنی اشاره کرد. همچنین افت خواص اصلی ورق مانند کاهش مقاومت کششی و فشاری میتواند عملکرد ورق روغنی را در طول فرایند ماشینکاری یا پرسکاری محدود کند؛ بنابراین هرچه ورق روغنی مورد نظر تاریخ تولید نزدیکتری داشته باشد عملکرد بهتری نیز در صنعت خواهد داشت.
خرید و قیمت ورق روغنی
از عوامل مؤثر بر قیمت ورق روغنی میتوان به نوسانات ارزی، میزان عرضه و تقاضا، قیمت ورق سیاه، هزینه حملونقل، نوع و فرایند تولید ورق، ضخامت و وزن ورق روغنی اشاره کرد. در هنگام خرید ورق روغنی به مشخصات محصول مانند تاریخ انقضا و میزان کربن ورق دقت کنید تا با نوع کاربرد شما مطابقت داشته باشد. هزینه حملونقل به فاصله محل بارگیری تا تحویل محصول بستگی دارد و هرچه این مسافت کمتر باشد قیمت تمام شده ورق نیز کاهش مییابد.
سخن پایانی
ورقهای روغنی با توجه به میزان کربن موجود در ترکیبات خود از تاریخ انقضایی بین 6 الی 18 ماه برخوردار هستند که این عدد به نوع و کیفیت نگهداری از محصول وابستگی کاملی دارد. بیشترین مدت انقضا در بین ورقهای روغنی مربوط به ورق st12 و کمترین تاریخ انقضای ورق روغنی هم به ورق ST16 مربوط میشود. به این ترتیب با توجه به اهمیت تاریخ انقضای ورق روغنی حتماً دقت کنید که تاریخ تولید محصول روی کلاف آن درج شده باشد یا از طریق شناسنامه محصول در اختیار شما قرار بگیرد. در صورت نیاز به هرگونه اطلاعات تکمیلی برای خرید انواع ورق روغنی و دریافت مشاوره رایگان میتوانید با کارشناسان فولاد ایرانیان به شماره 42214 -021 تماس بگیرید.